• Címlap
  • Hasznos
  • Tudnivalók Baja kistérségben, a jégen történő biztonságos sportoláshoz

Tudnivalók Baja kistérségben, a jégen történő biztonságos sportoláshoz

Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni:

- korlátozott látási viszonyok között,

- járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,

- kikötők és veszteglőhelyek területén,

- folyókon,

jégA szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog.

A fagyásban lévő jég a következőképpen terhelhető:

- kb. 8 cm vastagságú jég -> egy felnőtt

- kb. 12 cm vastagságú jég -> egy csoport illetve sportolásra alkalmas

- kb. 18 cm vastagságú jég -> szánkók, fakutyák

Ismertebb Baja kistérségi korcsolyázó helyek:

- Szentháromság tér / jégpálya: mindenkinek ajánlhatom biztonságos természetesen, ha betartjuk a megfelelő viselkedési szabályokat (korcsolyázás iránya, előzések, stb.)

- Kék-tó: Az áteresznél veszélyes, mert nagyon ritkán fagy be 2 cm-nél jobban! A Dunától legmesszebb eső részénél is lassabban fagy be, itt mindig vékonyabb a jég! A vízszintje nem állandó, pedig sokan azt hiszik. 20-25 cm vízszintváltozás, is lehetséges, ami jól megtréfálhat a széleken a bejutásnál.

Jég- Szeremlei Duna: Legtöbben az északi részén korcsolyáznak, a pandúr szigeti bejárónál. Vannak, akik túra korcsolyáznak ők egészen a nyílt Dunáig tudnak eljutni. A szeremlei kompnál azonban szinte mindig vékonyabb a jég, csak figyelmesen. Itt is változhat a vízszint.

- Vén Duna: A Duna torkolat közelében Lassabban fagy be itt nagyon figyelmesen, mert Folyik a jég alatt a víz! Beszakadásnál nagy a baleset veszély. ezen a szakaszon nagyon gyorsan változik a vízszint ezáltal néha nincs víz a jég alatt. csak helyismerettel rendelkező haladó korcsolyázóknak ajánlom

A jég beszakadását rendszerint előre jelzi:

- a ropogás és recsegés,

- rianások megjelenése,

- a jégfelület süllyedése, ekkor még a beszakadás elkerülhető.

Ha beszakad a jég alattunk:

- Azonnal feküdjünk hason a jégre minél nagyobb testfelülettel, lehetőleg arccal a part felé és lassú, nyugodt mozdulatokkal - mindig a lehető legnagyobb testfelülettel - a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni és kússzunk a part felé.

- Azonnal tárjuk szét karjainkat és ejtsük magunkat előre.

- Minden lehető eszközzel (pl. a bot keresztbe fordítása) akadályozzuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk, vagy lemerüljünk a vízbe.

- Beszakadás esetén a kerüljük a felesleges mozdulatokat - félve a kihűléstől - ezáltal megőrizve a ruházatunkban lévő szigetelő légréteget.

- Igyekezzünk a lábunkkal az ellenkező irányban lévő jég szélét elérni és a part felé előrelökni magunkat, illetve segítséget kérni.

- Ha lesüllyedtünk a jég alá, próbáljuk szemünket nyitva tartani és felfelé (a világosság felé) nézni. Ha a jég hóval fedett, akkor a közelben lévő jégtörés helyét a beeső fénysugár alapján fel lehet ismerni, és el lehet érni.

- Ha a jég újra beszakad alattunk, vágjunk magunknak utat a part felé addig, míg ki nem jutunk a partra, vagy teherbíró felülethez nem érünk.

- Ha partot érünk, azonnal menjünk meleg helyre, szárítkozzunk meg, testünket töröljük szárazra, igyunk forró, meleg italt. Kávé, alkohol fogyasztása tilos!

JégNe kezdjünk felelőtlenül mások mentésébe, mert csak tetézhetjük a bajt. Életünket kockáztathatjuk, illetve további beszakadások keletkezhetnek.

Segítségnyújtás:

- A jég felszíne felett lévő személy hason csúszva közelítse meg a bajba jutottat.

- Hívjunk segítséget és a mentést végzőt kötelekkel, társakkal biztosítsuk!

- Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, ruhadarabot nyújtsunk a jégbeszakadtnak: ha többen vannak, egymás lábát fogva

- mint egy hason fekvő lánc - segíthetnek

- Ha a beszakadt jég alá került a személy, a mentési kísérletet már csak felkészült szakemberek tudják végezni, ezért nagyon fontos a 105-ös számon a Tűzoltóság, illetve a 104-es számon a Mentőszolgálat értesítése.

Kellemes és biztonságos korcsolyázást kívánok!

Szathmári Zsolt (Szatya)
Havária Katasztrófavédelmi Egyesület Elnöke

Kövess minket a Facebookon!

 

© 2017 Havária Egyesület - Minden jog fenntartva!