2017. Katasztrófavédelmi tábor Baján

Katasztrófavédelmi tábor

A havária egyesület Vizi mentő oktatói részt vettek a bajai katasztrófa védelmi táboron.

A Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség és a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség gyermektábort szervezett 2017. június 26-30 között a 12-13 éves korosztály számára.

Gödön Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség szakmai alelnöke és a tábor főszervezője a helyi pedagógusokkal konzultálva jutott arra a következtetésre, hogy a 12-13 éves korosztály a legfogékonyabb a vészhelyzetek felismerésére, a gyors cselekvésre, ezért célozták meg őket a tábor ötletével. 32 gyermek jelentkezett, többségük Bajáról, hárman Katymárról. A tábor helyszínét a bajai önkormányzat biztosította a Baja Marketing Kft. által működtetett Ifjúsági Szállón.

Az öt napon át tartó tábor programját és napirendjét meglehetősen katonás módon állították össze – tájékoztatott Gödön Sándor. A gyerekek maguk készítették el (felváltva) és szolgálták fel társaiknak a reggelit-vacsorát az étkezősátorban, de közös főzés is szerepelt a programban. Minden nap vendégül látták valamely rendvédelmi egység képviselőit, akik bemutatókat, gyakorlati foglalkozásokat tartottak, így a gyermekek számára lehetőség nyílt testközelből is megismerkedni a rendőrség, katasztrófavédelem, polgári védelem, tűzoltóság, mentőszolgálat, polgárőrség, vízimentők képviselőivel, munkájával, kalandokban, veszélyekben és izgalmakban bővelkedő életével. Ugyanakkor aktív kikapcsolódásként szabadidős tevékenységeket, fürdést, kenuzást, sárkányhajózást, várostörténeti vetélkedőt, éjszakai bátorságpróbát és egy gemenci kirándulást is szerveztek.

A táborozó gyermekek tartalmas, egyben gondtalan programjának biztosításáról Balatonné Sáfrány Erika és Jakity Ágota, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség bajai és bácsalmási koordinátorai gondoskodtak.

 

További fotók >>

2017. Petőfi Mentőcsoport nemzeti újraminősítő gyakorlata

Havária Katasztrófavédelem

Bács-Kiskun megye területén jelentkező lakosságvédelmi - kiemelten az ár- és belvízvédelmi - feladatok hatékonyabb ellátása érdekében szükség van a különböző önkéntes mentőcsoportok bevonására, amelyek felkészültségük és reagálási képességük alapján jól illeszkednek a katasztrófavédelem rendszerébe, speciális szaktudásukkal növelik az árvizek idején szükséges kutató-mentő kapacitást.

A Petőfi Mentőcsoport – mint megyei önkéntes mentőcsoport -  2012-ben alakult meg és még abban az évben megszerezte a nemzeti minősítést. A mentőcsoport a katasztrófavédelem rendszerében területi polgári védelmi szervezetként, mentésbe bevonható, különlegesen felszerelt és felkészült önkéntes tagokból áll, akik segítséget nyújtanak az árvízi védekezésnél és vízi baleseteknél.

Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség aktív közreműködésével május 25-e és 27-e között Baján került sor a Petőfi Mentőcsoport 3 napos újraminősítő gyakorlatára.

 

További fotók >>

2017. március Templom utcai óvoda

2017 márciusában a Havária egyesület búvárai a Templom utcai óvodában tartottak előadást a vízi balesetek megelőzéséről, mentésről és a búvárkodásról.

A gyerekek rajzokkal kedveskedtek nekünk:

Kövess minket a Facebookon!

 

© 2017 Havária Egyesület - Minden jog fenntartva!